Na Dukle si pripomenuli 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

06.10.2022 Svidník

Vyšný Komárnik 6. októbra (TASR) - Obete druhej svetovej vojny pri príležitosti 78. výročia Karpatsko-duklianskej operácie (KDO) a Dňa hrdinov KDO si vo štvrtok pri pamätníku na Dukle uctili zástupcovia štátnej správy, samosprávy, ako aj účastníci protifašistického odboja a široká verejnosť.

"Táto operácia má obrovský význam, hlavne historický. Je to najväčšia protifašistická horská operácia počas druhej svetovej vojny. Výraznou mierou spolu so Slovenským národným povstaním (SNP) sa zapísala do dejín celej Európy. Toto miesto je pripomienkou nielen historických udalosti, ale možnosť si pripomenúť aj to, čo sa deje na východ od nás," povedal v príhovore štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer.

"Slovo mier v dnešnej dobe je tak málo používané a keď je používané, tak iba v teoretickej rovine," doplnil prednosta Okresného úradu vo Svidníku Michal Iľkanin.

"Naši hrdinovia neváhali obetovať to najcennejšie, čo mali. Svoju mladosť, zdravie a často aj život. Pre veriaceho človeka sú láska k Bohu a láska k blížnemu dve pomyselné krídla dverí, ktoré sa nedajú otvoriť a ani zavrieť samostatne," povedal v príhovore riaditeľ Úradu ekumenickej pastoračnej služby Ozbrojených síl SR Vladimír Varga, ktorý sa spolu s prítomnými pomodlil modlitbu venovanú hrdinom KDO.

Na pietnej spomienke na Dukle sa zúčastnili i účastníci protifašistického odboja Anna Bergerová, kapitán vo výslužbe Vladimír Strmeň a poručík vo výslužbe Branislav Tvarožek.

"Mám len 94 rokov a prišiel som si uctiť všetkých spolubojovníkov, ktorí tu padli a nebolo im už dožičené, aby sa dožili týchto pekných dní, ktoré my teraz žijeme. Pri vstupe do 21. storočia sme predpokladali, že vojny už budú len na smetisku dejín a že budeme len s nechuťou na to spomínať, lebo v minulom storočí Slovensko zasiahli dve kruté vojny a náš národ krvácal. Každá vojna je zlá, lebo tam tečie krv a padajú ľudské životy," skonštatoval Strmeň.

Po pietnej spomienke na Dukle si udalosti spred 78 rokov pripomenuli aj položením vencov k soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pamätníku sovietskej armády vo Svidníku.

KDO bola najväčšou a najkrvavejšou bitkou línie východného frontu súvisiacou s územím Slovenska. Vojská Červenej armády a Prvého československého armádneho zboru počas nej narazili na tvrdý odpor nemeckých jednotiek. Útočná operácia, ktorá mala spojiť povstalecké sily SNP so sovietskymi vojskami, trvala od 8. septembra 1944 do 28. októbra 1944.
 

Vyberte región